Διεθνής Ένωση Πλαστικομοντελιστών

Τι είναι η IPMS

      Η IPMS (International Plastic Modelers Society) η Διεθνής Ένωση Πλαστικομοντελιστών ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 60 στην Αγγλία. Δημιουργήθηκε από μοντελιστές οι οποίοι διαπίστωσαν πως μέσω της συναναστροφής και σύσφιξης σχέσεων με άλλους μοντελιστές, της ανταλλαγής τεχνικών και ιστορικών πληροφοριών, εικαστικών απόψεων, αλλά και μέσω της άμιλλας και του συναγωνισμού, τόσο οι ίδιοι όσο και hobby τους δεν θα μπορούσαν παρά να βγουν κερδισμένοι.

      Γρήγορα η ιδέα αυτή εξαπλώθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο με αποτέλεσμα να υπάρχουν σήμερα πάνω από 40 εθνικά παραρτήματα. Τα παραρτήματα αυτά είναι διοικητικά ανεξάρτητα μια και το καθένα έχει δικό του καταστατικό και εκλέγει δικό του διοικητικό συμβούλιο, αλλά θεωρούνται όλα μέλη της ίδιας οικογένειας. Για το λόγο αυτό τα μέλη ενός εθνικού παραρτήματος έχουν τα προνόμια μέλους της IPMS σε οποιαδήποτε εκδήλωση ή δραστηριότητα της σε ολόκληρο τον κόσμο.

 Η IPMS Ελλάδος

170logo2      H IPMS Ελλάδος είναι ένα από τα εθνικά παράρτημα της IPMS. Είναι ένας μη κερδοσκοπικός σύλλογος ανθρώπων όλων των ηλικιών που αγαπούν τον μοντελισμό, την ιστορία, την ιστορική έρευνα, την τεχνολογία. Ιδρύθηκε το 1981 από μια μικρή ομάδα Ελλήνων μοντελιστών που διαπίστωσαν πως το hobby θα έπρεπε να ενηλικιωθεί. Έπρεπε εμείς οι ίδιοι αλλά και το οικογενειακό μας περιβάλλον, οι φίλοι και γνωστοί μας και οι ελάχιστοι τότε εισαγωγείς και έμποροι μοντελιστικών ειδών να καταλάβουν πως δεν παίζαμε.

      Μετά από σχεδόν τριάντα χρόνια διαρκούς παρουσίας θα ήταν εύκολο κανείς να κάνει έναν απολογισμό. Η αποδοχή του hobby και η καταξίωσή του στο ευρύτερο κοινό, η προβολή του από Μ.Μ.Ε., η μεγάλη ανάπτυξη των καταστημάτων που σχετίζονται με τον μοντελισμό και η τεράστια ποικιλία ειδών που αυτά προσφέρουν, αλλά και η συνεχής βελτίωση της ποιότητας της δουλειάς των Ελλήνων μοντελιστών που συχνά επιβεβαιώνεται με διεθνής διακρίσεις αποτελούν απόδειξη πως με την σημαντική συμβολή της IPMS Ελλάδος ο μοντελισμός στην χώρα μας πλέον ενηλικιώθηκε. Κατά την πορεία της Ένωσης αυτά τα χρόνια διαπιστώθηκε η ανάγκη για καλύτερη παρουσία στην επαρχία. Έτσι δημιουργήθηκαν και λειτουργούσαν παραρτήματα στην Κέρκυρα, στα Χανιά και στην Πάτρα. Αυτά μαζί με το παράρτημα Βορείων Προαστίων της Αθήνας που ήταν και το αρχαιότερο συμπλήρωναν το πρόγραμμα δραστηριοτήτων της Ένωσης με πρωτοβουλίες τοπικού χαρακτήρα όπως εκθέσεις, σεμινάρια και μαθήματα μοντελισμού, επισκέψεις σε ιστορικούς ή μοντελιστικά ενδιαφέροντες χώρους κ.α. επιδεικνύοντας πάντοτε αξιοζήλευτο ενθουσιασμό και συμμετοχή. Η IPMS Ελλάδος, από το 2003 έχει έδρα και γραφεία στην Ηλιούπολη στην οδό Αναστάσεως 14.

 Τι μπορεί να προσφέρει
στον μοντελιστή η IPMS Ελλάδος

      Πιστεύουμε πως η ομαδικότητα, η συμμετοχή, η άμιλλα, είναι αυτά που οδηγούν στην εξέλιξη και ανάπτυξη κάθε ανθρώπινης δραστηριότητας. .Αυτό είναι κατά τη γνώμη μας και η σημαντικότερη προσφορά της IPMS στα μέλη της. Παράλληλα όμως η Ένωση μπορεί να προσφέρει:

  • Τη πλούσια βιβλιοθήκη της, με εκατοντάδες περιοδικά και βιβλία από όλο τον κόσμο, πάντοτε στη διάθεση των μελών, που μπορεί να καλύψει βιβλιογραφικά και τον πιο απαιτητικό μοντελιστή.
  • Τη δυνατότητα πώλησης ανταλλαγής ή αγοράς κιτ, χάρη στα παζάρια που διοργανώνονται κατά καιρούς. Δίνεται η ευκαιρία στους νέους να προμηθευτούν κιτ σε εξαιρετικά οικονομικές τιμές αλλά και στους παλιούς να αποκτήσουν επιτέλους τα σπάνια κιτ που έψαχναν
  • Το περιοδικό "Νέα της IPMS" που εκδίδεται σε 4 τεύχη το χρόνο και διανέμεται δωρεάν στα μέλη. Με 48 σελίδες, πλούσια και σπάνια (συχνά για πρώτη φορά δημοσιευόμενη) εικονογράφηση, ιστορική ακρίβεια και την πάντοτε πρωτότυπη και ενδιαφέρουσα ύλη κυρίως με Ελληνική θεματογραφία. Αποτελεί σημαντική πηγή πληροφοριών για κάθε έλληνα μοντελιστή και το μοναδικό περιοδικό του είδους του στην Ελλάδα. Έγκυρα διεθνή έντυπα το χαρακτηρίζουν ως το καλύτερο περιοδικό IPMS στον κόσμο, γεγονός που μας κάνει ιδιαίτερα υπερήφανους.
  • Τη συμμετοχή σε προβολές video, slides, και παρουσιάσεις ειδικού ενδιαφέροντος που οργανώνονται σε τακτές ημερομηνίες στα γραφεία της ένωσης.
  • Τη συμμετοχή με ιδιαίτερα ελκυστικούς όρους στη ετήσια έκθεση διαγωνισμό, το μεγαλύτερο μοντελιστικό γεγονός της χρονιάς που εδώ και 24 χρόνια διοργανώνει η IPMS Ελλάδος.
  • Την ειδική έκπτωση που κατά καιρούς καταστήματα και εταιρείες παρέχουν στα μέλη, καθώς επίσης και τις ειδικές τιμές με τις οποίες η IPMS κατ' αποκλειστικότητα διανείμει διάφορα μοντελιστικά είδη.

      Παραμένει όμως ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο στο οποίο όλοι προσφέρουν αφιλοκερδώς αφιερώνοντας μέρος από τον ελεύθερό τους χρόνο. Χρειάζεται συνεπώς τόσο την οικονομική ενίσχυση των συνδρομών αλλά κυρίως την συμμετοχή των μελών και των φίλων της για να μπορέσει να συνεχίσει να παρέχει τις υπηρεσίες της στο μοντελιστικό χώρο.

      Χωρίς λοιπόν να κάνουμε διακρίσεις στην ηλικία, στη μοντελιστική δεινότητα, στον χρόνο που μπορεί να αφιερώσει ο καθένας, καλούμε όλους εσάς που αγαπάτε αυτό το hobby να γραφτείτε στην IPMS Ελλάδος και να πείσετε και τους μοντελιστές φίλους σας να γραφτούν. Ο δρόμος που διανύθηκε από το 1981 είναι μακρύς. Δεν θα ήταν όμως σωστό να επαναπαυτούμε στις επιτυχίες του παρελθόντος. Οι προκλήσεις μπροστά μας παραμένουν μεγάλες και η IPMS Ελλάδος είναι έτοιμη να τις αντιμετωπίσει. Βοηθήστε μας λοιπόν, με το μικρό αντίτιμο της ετήσιας συνδρομής, να αναβαθμίσουμε ακόμη περισσότερο το hobby μας και να το φέρουμε στη θέση που του ανήκει στην Ελλάδα. 

 

IPMS-Hellas 2015 Brochure

PDF icon

Membership

 

DMC Firewall is a Joomla Security extension!