F.A.Q. - Frequently Asked Questions ή Q & A ή αλλιώς "Συχνές Ερωτήσεις"

Οπως λέει και ο τίτλος, σε αυτό το πόστ θα δημοσιεύονται Χρηστικές Πληροφορίες για την IPMS Hellas και τις δραστηριότητές της, υπό τύπον Ερωτήσεων-Απαντήσεων  (F.A.Q. - Frequently Asked Questions ή Q & A ή αλλιώς "Συχνές Ερωτήσεις" Ελληνιστί). Ελπίζω να το βρείτε χρήσιμο κι ενδιαφέρον. Ξεκινάμε με τα σχεδόν αυτονόητα τον 37ο Διαγωνισμό και θα γίνονται συνεχείς ενημερώσεις κάθε όποτε απαιτείται.

F.A.Q. #1 : Πότε και που γίνεται η 37η Εκθεση της IPMS Hellas ;

Η 37η Εκθεση της IPMS Hellas γίνεται στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων το τριήμερο Παρασκευή 26, Σάββατο 27 και Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2018. Η πρόσβαση στην Τεχνόπολη είναι πολύ εύκολη είτε με ΜΜΜ (Στάση Μετρό “Κεραμεικός” και Στάση ΟΑΣΑ “Φωταέριο” επί της Οδ.Πειραιώς).

F.A.Q. #2 : Ποιος μπορεί να λάβει μέρος στην 37η Εκθεση της IPMS Hellas ;

Δικαίωμα συμμετοχής στην έκθεση – διαγωνισμό στατικού μοντελισμού της IPMS Ελλάδος, έχουν όλοι όσοι το επιθυμούν, ανεξάρτητα αν είναι μέλη της IPMS ή όχι .

F.A.Q. #3 : Που μπορώ να βρω περισσότερες πληροφορίες για την 37η Εκθεση της IPMS Hellas ;

Στην ιστοσελίδα της IPMS Ελλάδος (www.ipms-hellas) και στην επίσημη σελίδα στο Facebook (www.facebook.com/IPMS.Hellas.official) , έχουν αναρτηθεί όλες οι πληροφορίες για την έκθεση (Προκήρυξη, Πρόγραμμα, Παράλληλες Εκδηλώσεις κλπ.) .

F.A.Q. #4 : Πότε θα αρχίσει η Προεγγραφή (preregistration) για τον 37ο Διαγωνισμό και μέχρι πότε θα είναι ανοικτή ;

Η Προεγγραφή (preregistration) θα ανοίξει όπως κάθε χρόνο περίπου 2 μήνες πριν από τον Διαγωνισμό (Αρχές Σεπτεμβρίου 2018) και θα είναι ανοικτή έως και μια εβδομάδα πριν από την ημέρα έναρξης.  (Edit 2/9/2018) : Η Προεγγραφή έχει ανοίξει στον παρακάτω σύνδεσμο :

http://www.ipms-hellas.gr/site/index.php/component/chronoforms5/?chronoform=Preregistration_EL

F.A.Q. #5 : Τι ακριβώς είναι η Προεγγραφή (preregistration) και ...γιατί πρέπει να την κάνω ;

Η Προεγγραφή (preregistration) είναι αυτό ακριβώς που λέει η λέξη. Προεγγράφουμε τα μοντέλα μας σε ειδική φόρμα στην ιστοσελίδα της IPMS Hellas (www.ipms-hellas.gr), διότι ..... Εάν κάνουμε την προεγγραφή πριν το διαγωνισμό, δεν θα χρειαστεί να περιμένουμε στην ουρά, θα βοηθήσουμε την Οργανωτική Επιτροπή να προετοιμάσει καλύτερα τον Διαγωνισμό, τα τραπέζια κλπ. και ΟΛΟΙ θα έχουμε περισσότερο χρόνο για να απολαύσουμε την Εκθεση και τον Διαγωνισμό.

F.A.Q. #6 : Γιατί πρέπει να κάνω την Προεγγραφή (preregistration) σωστά ; (κι όμως ... υπάρχει ΚΑΙ αυτό το ερώτημα...)

Η Προεγγραφή (preregistration) πρέπει να έχει όσο το δυνατόν πιο σωστά στοιχεία για ευνόητους λόγους : Πρέπει το όνομά μας να γραφτεί σωστά (για να βρούμε την προεγγραφή μας, να μας αναφέρουν σωστά στην απονομή και ΟΧΙ με Κεφαλαία ή/και Greeklish για να διαβάζεται εύκολα κ.ο.κ.), Πρέπει το μοντέλο μας να το γράψουμε σωστά (διότι διαφορετικά θα εμφανίζεται με λάθος όνομα ή τύπο, ή στοιχεία στο Τεμπελάκι που θα το συνοδεύει κ.ο.κ.) Πρέπει ΟΛΑ τα στοιχεία της Προεγγραφής να συμπληρωθούν σωστά (για να γνωρίζει η ΟΕ και οι Κριτές σε ποιους επιμέρους διαγωνισμούς ή Ειδικά Βραβεία/Επαθλα συμμετέχουμε , πχ. Paintathlon ή Best Βιετναμ ή Best Eλληνικό Αεροσκάφος κ.ο.κ. ή ότι το μοντέλο μας είναι της Τάδε Εταιρείας ώστε να μπορεί να συμμετάσχει στο αντίστοιχο Ειδικό Βραβείο (πχ. Best Tamiya ή Best Revell κ.ο.κ.). Πρέπει δε και τα Σχόλια να είναι συμπληρωμένα για να δίνουν όσες επιπλέον πληροφορίες χρειάζονται (είτε την ηλικία μας - για τους κάτω των 16 ετών - είτε ότι το μοντέλο μας αναπαριστά το τάδε συγκεκριμένο πραγματικό που ήταν ...έτσι και δεν είναι λάθος αλλά το έχουμε φτιάξει με βάση την φωτό τάδε - που καλό είναι να την έχουμε εύκαιρη, δίπλα στο μοντέλο κ.ο.κ.) .

F.A.Q. #7 : Εαν δεν έχω Ηλεκτρονικό Υπολογιστή πως θα κάνω την Προεγγραφή (preregistration) ;

Η Προεγγραφή (preregistration) μπορεί να γίνει και με απλή επιστολή ή e-mail, εφόσον γράψω όλα τα απαραίτητα στοιχεία και τα στείλω με ΕΛΤΑ στην Διεύθυνση που ορίζει η Προκήρυξη. Προαιρετικά, καλό θα είναι να υπαρξει μια επιπλέον ενημέρωση της ΟΕ ότι έχει σταλεί ταχυδρομικά για να την αναζητήσουμε.

F.A.Q. #8 : Πως θα ξέρω ότι έκανα σωστά την Προεγγραφή (preregistration) μου ;

Μόλις ολοκληρωθεί η Προεγγραφή (preregistration) , αν έγινε μέσω internet , εντός 48 ωρών και αν έγινε με ΕΛΤΑ εντός 7 ημερών, θα λαμβάνεται Απάντηση-Επιβεβαίωση, στην οποία θα αναγράφονται αναλυτικά ΟΛΑ τα Μοντέλα και Στοιχεία που έχουν καταχωρηθεί. Εαν δεν ληφθεί η Επιβεβαίωση εντός των ανωτέρω διοριών (κατά περίπτωση), χρειάζεται επικοινωνία με την ΟΕ (είτε με e-mail : This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., είτε τηλεφωνικά στο 6955623663 ) για να γίνει περαιτέρω έλεγχος.

F.A.Q. #9 : Αν έχω κάνει Προεγγραφή (preregistration) , μπορώ να την αλλάξω ή να την διορθώσω ;

Η Προεγγραφή (preregistration) που έχει ολοκληρωθεί , μπορεί να αλλάξει οποιαδήποτε στιγμή, μέχρι και την ημέρα της λήξης, είτε με νέα συμπληρωματική Προεγγραφή είτε με κάποιο διορθωτικό e-mail, είτε με οποιοδήποτε πρόσφορο τρόπο. Γενικά , είναι καλό να κάνουμε προεγγραφή για ένα ή περισσότερα μοντέλα, ακόμη κι αν δεν προλάβουμε τελικά να το/τα πάμε στην έκθεση. Η τελική επιβεβαίωση της συμμετοχής μας έτσι κι αλλιώς γίνεται τη στιγμή που παρουσιαζόμαστε στην Γραμματεία της Εκθεσης-Διαγωνισμού, όπου είναι σαφώς πιο εύκολο να "διαγράψουμε" ένα μοντέλο που δεν φέραμε, παρά να "εγγράψουμε" κάποιο μοντέλο την τελευταία στιγμή (ενέργεια που από την προκήρυξη έτσι κι αλλιώς απαγορεύεται κι έχει σχετική "ποινή")

F.A.Q. #10 : Γιατί υπάρχουν οι διαφορετικές Κλάσεις στον Διαγωνισμό ;

Οι διαφορετικές Κλάσεις υπάρχουν για να διαχωρίζονται οι συμμετέχοντες μοντελιστές με βάση την ηλικία τους και την μοντελιστική τους εμπειρία, ώστε να είναι πιο δίκαιη η κριτική. Ετσι, πχ. ο 16χρονος μοντελιστής, δεν συναγωνίζεται ούτε τον πολύ μικρότερο (κάτω των 12 ετών), ούτε τους μεγαλύτερους του (Ενήλικες) και κυρίως οι πολύ Εμπειροι (Πεπειραμένοι), συναγωνίζονται με μοντελιστές ανάλογης εμπειρίας.

F.A.Q. #11 : Ποιοι συμμετέχουν υποχρεωτικά στην Κλάση “ Π “ του Διαγωνισμού ;

Στην Κλάση “Π” (Πεπειραμένων) μπορεί να συμμετάσχει όποιος το επιθυμεί, αν θεωρεί τον εαυτό του έμπειρο και θέλει να διαγωνιστεί με μοντελιστές ανάλογης εμπειρίας. Σε αυτή την Κλάση, συμμετέχουν υποχρεωτικά όσοι έχουν κατ’επανάληψη βραβευτεί σε Χρυσά Μετάλια σε προηγούμενους Διαγωνισμούς της IPMS Hellas (λαμβάνονται υπ’ όψιν τα στοιχεία της τελευταίας 5ετίας). Η σχετική Λίστα των μοντελιστών που υποχρεωτικά συμμετέχουν στην “Π” είναι στην διάθεση των ενδιαφερομένων μαζί με τα υπάρχοντα στοιχεία κατάρτισής της (για λόγους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, δεν δημοσιεύεται). Επιπρόσθετα, κατά την Προεγγραφή, το Σύστημα αυτόματα ελέγχει την Κλάση κάθε συμμετέχοντα και σε περίπτωση που εκ παραδρομής έχει δηλωθεί Κλάση “Ε” αντί για “Π” (πάντα για την περίπτωση πολυβραβευμένων μοντελιστών), τον κατατάσσει στην Κλάση Π.

F.A.Q. #12 : Γιατί να συμμετάσχει κάποιος στον 37ο Διαγωνισμό - Εκθεση της IPMS Hellas στην Τεχνόπολη ;

Διότι πολύ απλά, τα μοντέλα που φτιάχνουμε είναι όμορφο να τα δείχνουμε στους γνωστούς και στους φίλους μας αλλά και σε όλους όσους αγαπούν το ίδιο χόμπυ με εμάς. Είναι όμορφο να τα βλέπουμε πάνω στα τραπέζια της έκθεσης - διαγωνισμού, δίπλα-δίπλα με τα μοντέλα άλλων μοντελιστών, γιατί έχουμε την ευκαιρία να συγκρίνουμε την δουλειά μας με την δουλειά τους και να γίνουμε καλύτεροι. Εχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και να σχολιάσουμε με άτομα που έχουν το ίδιο πάθος με εμάς. Εχουμε τη δυνατότητα να βρούμε συγκεντρωμένους όλους τους επαγγελματίες του χώρου και να κάνουμε εύκολα τις μοντελιστικές μας προμήθειες σε μοντέλα, υλικά, εργαλεία, βιβλιογραφία. Τέλος, διότι είναι όμορφο να συμμετέχουμε στη μεγαλύτερη γιορτή μοντελισμού που διοργανώνεται κάθε χρόνο στην χώρα.

F.A.Q. #13 : Τι είναι το “Make & Take” και πως μπορεί να λάβει μέρος το παιδί μου ;

Το “Make & Take” είναι η καθιερωμένη από προηγούμενες εκθέσεις και επαναλαμβανόμενη κάθε χρόνο, εκδήλωση μαζικού μοντελισμού για παιδιά. Γίνεται στην αίθουσα “Αποθήκη” της Τεχνόπολης, στην διάρκεια της Ετήσιας έκθεσης και παράλληλα με αυτή. Στην εκδήλωση του 2017 συμμετείχαν περισσότερα από 320 παιδιά (!!)

Όροι Συμμετοχής : Συμμετέχουν παιδιά, αγόρια ή κορίτσια ηλικίας 6-12 ετών. Η Συμμετοχή είναι ΔΩΡΕΑΝ για τα παιδιά. Οι γονείς πληρώνουν μόνο το δικό τους Εισιτήριο Εισόδου (2 Ευρώ Γενική Είσοδος για ‘Ολους τους Επισκέπτες της 37ης Εκθεσης) . Η IPMS Hellas, παρέχει ΔΩΡΕΑΝ : Μοντέλα (μικρής κλίμακας και εύκολα στην κατασκευή), εργαλεία (τα βασικά εργαλεία του μοντελισμού), υλικά (κόλες, χρώματα, αναλώσιμα), το εργαστήριο (χώρος μόνο για παιδιά) και την βοήθεια (πεπειραμένα μέλη μας θα δείχνουν στους μικρούς μοντελιστές την κατασκευή, το βάψιμο, την δημιουργία διοραμάτων κλπ.) . Τα παιδιά φτιάχνουν μόνα τους το μοντέλο της επιλογής τους (αεροπλάνο, αυτοκίνητο, άρμα, φιγούρα κλπ. ανάλογα φυσικά με τη διαθεσιμότητα), με την επίβλεψή μας (και προαιρετικά με την επίβλεψη των γονέων τους), το βάφουν και στο τέλος το κρατούν δικό τους (εντελώς ΔΩΡΕΑΝ). Κατά το πέρας της συμμετοχής τους, πλέον του μοντέλου που θα έχουν φτιάξει ΟΛΑ τα παιδιά λαμβάνουν και Αναμνηστικό Δίπλωμα Συμμετοχής με το όνομά τους.

F.A.Q. #14 : Τι είναι το “Paintathlon” ;

Το “Paintathlon” είναι Διαγωνισμός Βαψίματος Φιγουρών, Στρατών και Μοντέλων Fantasy από τις αντίστοιχες Σειρές (Fantasy, LOTR/Hobbit, 40K) της εταιρείας Games Workshop. Φέτος (2018) γίνεται για 6η συνεχή χρονιά ο 6ος Διαγωνισμός Paintathlon. Τα μοντέλα του εν λόγω Διαγωνισμού δηλώνονται κανονικά στην Προεγγραφή.

F.A.Q. #15 : Τι είναι η “Έκθεση Ιστορικής Αναβίωσης” ;

Η “Έκθεση Ιστορικής Αναβίωσης” (Historical Reenactment Show) είναι μια έκθεση ιστορικών οχημάτων και στολών που λαμβάνει χώρα στον Προαύλιο χώρο της Τεχνόπολης, ανάμεσα στις Αίθουσες “Μηχανουργείο” και “Αποθήκη”. Είναι παράλληλη εκδήλωση της 37ης Εκθεσης Μοντελισμού και πρόκειται στην ουσία για “Μοντελισμό σε Κλίμακα 1/1”. Φέτος (2018) γίνεται για 7η συνεχή χρονιά η 7η Έκθεση Ιστορικής Αναβίωσης (7th Historical Reenactment Show) σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ιστορικής Αναβίωσης και άλλους φορείς και συλλόγους και θα περιλαμβάνει αναπαλαιωμένα ιστορικά οχήματα και αναβιωτές με στολές εποχής.

F.A.Q. #16 : Eίναι υποχρεωτικό να φέρω τα μοντέλα μου σε βάση με καπάκι από πλέξιγκλας ; (πραγματική ερώτηση που λάβαμε σήμερα/12-9-2018...)

Τα εκθέματα της Εκθεσης - Διαγωνισμού, συμμετέχουν είτε σκέτα (χωρίς βάση), είτε πάνω σε βάση η οποία μπορεί να φέρει καπάκι από πλέξιγκλας ή κρύσταλλο (ή άλλο υίκό). Σε οποιαδήποτε περίπτωση, ΔΕΝ είναι υποχρεωτικό να φέρουν καπάκι προστασίας. Εαν πάντως υπάρχει καπάκι προστασίας, αυτό μπορεί να συνοδεύει το έκθεμα και εντός της έκθεσης. Επισημαίνεται (καθώς τα καπάκια πάσης φύσης αυξάνουν τον όγκο του κάθε εκθέματος), ότι τα υπερμεγέθη (συνολικές εξωτερικές διαστάσεις) εκθέματα, έχουν επιπλέον χρηματική χρέωση συμμετοχής, σύμφωνα με την Προκήρυξη του Διαγωνισμού.

(Το Παρόν θα ενημερώνεται Συνεχώς μέχρι την 37η Εκθεση η οποία υπενθυμίζεται είναι στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων στις 26-27-28 Οκτωβρίου 2018)

(Tελευταία Ενημέρωση : 12 Σεπ 2018)

 

Εκ μέρους του ΔΣ της IPMS Hellas και της ΟΕ του 37ου Διαγωνισμού

Σταύρος Σουλής (IPMS 228)

DMC Firewall is a Joomla Security extension!